"Enterrement à Ornans" (Κηδεία στην Ορνάν)

αισχύλου-ορέστεια

''...Τι έγινε μετά δεν είδα, μα κι αν το είδα δεν το λέω. Αυτό που θα συμβεί όταν συμβεί,θα το γνωρίσεις...μην κλάψεις απο πριν για κάτι που δεν ξέρεις, με το ξημέρωμα θα ρθεί το μέλλον μην φοβάσαι, και όλα θα γίνουν τότε και θα τα μάθεις όλα..'' Aισχύλος-Ορέστεια

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Παλαιοχριστιανικό λουτρικό συγκρότημα,του 4ου μ.Χ.Μοναδικό δείγμα της εποχής στον ελλαδικό χώρο.Στα Αραχωβίτικα Αχαίας Το παλαιοχριστιανικό λουτρό παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον εξ αιτίας του πλήθους των κινητών ευρημάτων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υλικών, τεχνικής και τεχνοτροπίας. Εξαιρετικής σημασίας είναι η αρχιτεκτονική του χώρου, με το πολύπλοκο σύστημα αγωγών, η πολυτελής διακόσμηση και οι  χώροι που έχουν προσαρτηθεί σε διαφορετικές οικοδομικές φάσεις.


Aραχωβίτικα φώτο: J.Sioros

 Το Έργο παρουσιάζει και γεωλογικό ενδιαφέρον, κυρίως γιατί σχετίζεται με ιαματική πηγή, που υπάρχει ακόμα και σήμερα, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και γιατί η καταστροφή του συγκροτήματος επήλθε ύστερα από μεγάλο σεισμό, πιθανόν στα μέσα του 6ου αι.
Όλα τα παραπάνω, και η χρονολόγηση του συγκροτήματος στον 4ο  μ.Χ. αι.,  καθιστούν το εκτεταμένο (1000τ.μ.) και πολυτελούς κατασκευής παλαιοχριστιανικό λουτρικό συγκρότημα, μοναδικό δείγμα της εποχής στον ελλαδικό χώρο.


Γενική άποψη Κτιρίου Α του λουτρικού συγκροτήματος

Μαρμαροθετημένο δάπεδο πριν τις επεμβάσεις συντήρησης

Μαρμαροθετημένο δάπεδο μετά τις επεμβάσεις συντήρησης

Άποψη ψηφιδωτού δαπέδου από τον μεγάλο αψιδωτό χώρο του Κτιρίου Β του συγκροτήματος

Η σχετική μελέτη για την ανάδειξη του Κτιρίου Α, βασιζόμενη στα μέχρι τότε αποκαλυφθέντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, προέβλεπε τη περιμετρική περιήγησή του, που θα άρχιζε από ανατολικά. Με δύο στάσεις θέασης, όπου και οι πινακίδες με εποπτικό πληροφοριακό υλικό, ξύλινος, υπερυψωμένος με ξυλοπασσάλους    διάδρομος  οδηγεί τον επισκέπτη στην είσοδο του Κτιρίου. Μετά τα νέα στοιχεία, που αποκαλύφθηκαν κατά τη τρέχουσα ανασκαφική περίοδο και αποδεικνύουν τη συνέχεια των δύο κτιρίων σε ενιαίο λουτρικό συγκρότημα, προτείνεται η τροποποίηση της μελέτης, ώστε η διαδρομή περιήγησης, εφ’ όσον υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση,  να επεκταθεί στο νότιο και δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, μέχρι την είσοδο του Κτιρίου Β, στον μεγάλο αψιδωτό χώρο. (σχέδιο κάτοψης αρχαιολογικού χώρου)


Η αποκάλυψη και η έρευνα του συγκροτήματος ιαματικών λουτρών στην, μακράν αστικών κέντρων, θέση Παλαιομονάστηρο Αραχωβίτικων οδηγεί σε αναθεώρηση ιστορικά δεδομένα της Αχαΐας, κατά τη περίοδο ίδρυσης και λειτουργίας τους (μέσα 4ου αι. έως μέσα 6ου αι. μ.Χ.), ως προς τις κοινωνικές συνθήκες και αντιλήψεις, την επικοινωνία με άλλες περιοχές του ελλαδικού, και όχι μόνο, χώρου και τη σημασία του ιστορικά μαρτυρημένου σεισμού του 551-552μ.Χ. Η μελέτη του τρόπου κατασκευής και λειτουργίας των λουτρών,  με τις αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις, και του πολυτελέστατου διακόσμου, με τα πολύχρωμα μαρμαροθετημένα ή ψηφιδωτά δάπεδα και την εσωτερική ορθομαρμάρωση, αρχιτεκτονικά οργανωμένη σε επιπεδόγλυφη τεχνική, συμβάλλει στις γνώσεις μας για τα λουτρά, αλλά και τη τέχνη και τη τεχνική στην υστερορωμαική και παλαιοχριστιανική περίοδο, σε μία,  απομακρυσμένη από τα μεγάλα ρωμαϊκά, ιαματικά κέντρα, περιοχή.
Μαρμάρινο απότμημα από τον ανάγλυφο διάκοσμο του Κτιρίου Α του συγκροτήματος
πηγή:http://www.tdpeae.gr

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.