"Enterrement à Ornans" (Κηδεία στην Ορνάν)

αισχύλου-ορέστεια

''...Τι έγινε μετά δεν είδα, μα κι αν το είδα δεν το λέω. Αυτό που θα συμβεί όταν συμβεί,θα το γνωρίσεις...μην κλάψεις απο πριν για κάτι που δεν ξέρεις, με το ξημέρωμα θα ρθεί το μέλλον μην φοβάσαι, και όλα θα γίνουν τότε και θα τα μάθεις όλα..'' Aισχύλος-Ορέστεια

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

George Frederick Handel

Ο George Frederick Handel γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1685, την ίδια χρονιά με τον Μπάχ (Johann Sebastian Bach) στην πόλη Halle της Σαξονίας, όπου σήμερα βρίσκεται η Γερμανία.

Πέθανε στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1759. Έζησε και συνέθεσε την εποχή του Μπαρόκ. Ο πατέρας του ήταν χειρούργος και η μητέρα του κόρη ιερέα των λουθηρανών. Ο Χαίντελ εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη μουσική από τη στιγμή που παρακολούθησε εκκλησιαστική λειτουργία. Οι γονείς του τον ενεθάρρυναν να αξιοποιήσει το μουσικό του ταλέντο. Ο πρώτος δάσκαλος του Χαίντελ ήταν ο διευθυντής της εκκλησιαστικής χορωδίας και μουσικός εκκλησιαστικού οργάνου της πόλης του, από τον οποίον έμαθε την τεχνική του κλαβιέ (πληκτρολογίου) και της σύνθεσης. Ήταν επιτυχημένος μουσικός εκκλησιαστικού οργάνου από την ηλικία των 8 του χρόνων. Αργότερα, διδάχθηκε όμποε και βιολί.

Οι πρώτες του συνθέσεις ήταν σονάτες για όμποε. Σε ηλικία 11 μόλις ετών ερμήνευσε συνθέσεις στο Βερολίνο όπου επαινέθηκε για την τεχνική του. Ο πατέρας του πέθανε νωρίς, του άφησε, όμως, χρήματα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο και έγινε μουσικός εκκλησιαστικού οργάνου στον καθεδρικό ναό των Καλβινιστών, στο Halle, για να συμπληρώσει τα έσοδά του ενόσω σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο. Ύστερα μετακινήθηκε βόρεια, στο Hamburg, όπου δίνονταν ευκαιρίες στους μουσικούς.

Ο Χαίντελ διετέλεσε μέλος ορχήστρας στην όπερα και το 1705 διηύθυνε την πρώτη παράσταση της όπεράς του Almira. Ακολούθησαν οι όπερες Π Nero και Floridno and Daphne (Δάφνης και Χλόη) την ίδια και την επόμενη χρονιά. Κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να μελετήσει μουσική στην Ιταλία. Έζησε στην Φλωρεντία, τη Βενετία, τη Νάπολη και τη Ρώμη. Εκεί συνάντησε τον Alessandro Scarlatti και άρχισε να συνθέτει με ενθουσιασμό.

Στη Φλωρεντία συνέθεσε την όπερα Rodrigo, που έγινε αποδεκτή με καλές κριτικές από τους κατοίκους της Ρώμης. Συνέθεσε το ορατόριο Resurrection in Rome (Ανάσταση στη Ρώμη). Στη Νάπολη συνέθεσε τις σερενάτες: Acis, Galatea και Polifemus και ξεκίνησε την όπερα Agrippina που την παρουσίασε στη Βενετία όπου έγινε δεκτή με επευφημίες. Ο Χαίντελ πήγε στο Λονδίνο το 1710. Οι Άγγλοι ενθουσιάστηκαν με τη μουσική του. Η όπερα Rinaldo του έφερε άμεση φήμη και επιτυχία. Το 1714 αφιέρωσε τη σουίτα του Water Music (Μουσική των Νερών) στον βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο Ι. Το ορατόριο Messiah (Μεσσίας) το συνέθεσε μέσα σε τρεις εβδομάδες, το 1742. Συνέθεσε 40 όπερες, 30 ορατόρια (χορωδιακό έργο), κονσέρτα για αρμόνιο που εκτελούσε ο ίδιος, concerti grossi (συνθέσεις με τεχνοτροπία μπαρόκ με σόλο όργανα - με περισσότερους από έναν σολίστες) και Te Deum (ύμνους στο Θεό). Η συνθέσεις του Water music και Royal Fireworks (Μουσική των νερών και Βασιλικά πυροτεχνήματα) ονομάστηκαν 'υπαίθρια μουσική'. Επέστρεψε στη Γερμανία αλλά το 1726 μετακόμισε στο Λονδίνο όπου και αγόρασε μόνιμη κατοικία για το υπόλοιπο της ζωής του. Έγινε Βρετανός υπήκοος, κάτι που του επέτρεψε να γίνει επίσημος συνθέτης στο βασιλικό παρεκκλήσι.
Μια σελίδα του αυτόγραφου σχεδίου George Frideric Handel του Μεσσία, 1741.

Από το 1726 ξένες όπερες έδωσαν νέο στυλ και τα ορατόρια έγιναν δημοφιλή. Ο Χαίντελ έγραψε πολλά κονσέρτα για όργανο καθώς και άλλα ορχηστικά έργα. Είχε την δεξιότητα να κατανοεί αυτό που ο κόσμος επιζητούσε από τη μουσική και να το συνθέτει. Το 1750 είχε ένα σοβαρό ατύχημα στην Ολλανδία. Μόλις ανέλαβε, άρχισε να συνθέτει το τελευταίο του ορατόριο, Jephtha, κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του οποίου κατάλαβε πως τα μάτια του τον ενοχλούσαν.

Χειρουργήθηκε χωρίς όμως επιτυχία και έτσι τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του τα πέρασε σχεδόν τυφλός. Κατάφερε να παραμείνει, όμως, ενεργά στο μουσικό στερέωμα μέχρι το θάνατό του. Αναπαύεται στη 'Γωνιά των Ποιητών', στο μοναστήρι του Westminister στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.